chinese uitvaart

 

Chinese Uitvaart
Traditioneel begraven Chinezen hun doden. Tijdstip en plaats van begraven zijn van invloed op de relatie met de voorouders. Daarom wordt vaak een Feng Shui meester of boeddhistische monnik of priester om raad gevraagd bij besluiten rondom de uitvaart. Hij berekent op basis van de geboortedatum, geboortetijd, overlijdensdatum en -tijdstip op welke dag en op welk tijdstip de begrafenis plaatsvindt. De Feng-Shui-meester of geestelijke zoekt ook de ligging van de laatste rustplaats uit, passend bij de overleden persoon. Daarom gebruikt men wel extra grote ronde kisten, zodat het lichaam in de goede richting gelegd kan worden.

Bij een Chinese begrafenis komt de hele gemeenschap afscheid nemen. Men draagt stemmige kleding, in ieder geval geen rood (dat is de kleur van geluk en feest). Meestal is er een plechtigheid in de aula van een uitvaartcentrum. Er zijn meestal veel bloemen en kransen in traditioneel rood en geel. De kist is gesloten. Er wordt een foto van de overledene op een standaard bij de kist geplaatst. Soms laat men borden achter de kist plaatsen met in Chinese tekens de naam van de dode erop. Het kan zijn dat men een tafel met een uitgebreide maaltijd neerzet voor de overledene. Bezoekers branden wierookstokjes die zij tussen beide handen houden en waarmee zij driemaal een buiging maken.

Als de kist naar de rouwauto wordt gedragen gooien de mensen (munt)geld en joss paper (papieren blaadjes) op straat.
Het afsteken van vuurwerk moet tijdens de begrafenis de kwade geesten weghouden. Als de kist het graf inzakt draaien Chinezen zich vaak om. Eveneens om te voorkomen dat geesten met hen mee naar huis gaan, zullen Chinezen op een begraafplaats ook nooit een paraplu opsteken. Vaak wenst men ook een graf op een meer ‘open’ akker, zonder overhangende bomen die hun schaduw over het graf laten vallen.

Alle deelnemers aan de plechtigheid krijgen een rode envelop. Hierin zit een snoepje, een muntje en een draadje. Zoetigheid staat symbool voor geluk. Het muntje is om iets terug te geven van het geld dat men tijdens de begrafenis verloren heeft. En het draadje is om te dragen om de pols als teken van rouw.

 

Rouwboekettenspecialist verzorgt al uw rouwbloemen en rouwboeketten dan wel rouwstukken voor elke uitvaart.

Contact

Rouwboekettenspecialist
Händelplein 11
2151 NL Nieuw Vennep

Wij zijn telefonisch bereikbaar op
0252-767276 tot 18.00 uur  of
Mobiel 06-52520607 tot 20.00 uur
(uitgezonderd van zon- en feestdagen)

K.v.K. Amsterdam 33060080
Btw nr: NL0522.18.077.B.01
Rabobank Iban:
NL96RABO0378559354


Copyright © 2024 Rouwboekettenspecialist